Irak’ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Harekatı bölgesindeki üs bölgesine sızmaya çalışan PKK’lı teröristlerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada 9 asker şehit oldu.
Emekli Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Savcısı Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok, SÖZCÜ TV ekranlarında saldırıyı ve terörle mücadele sürecini değerlendirdi.
Ahmet Zeki Üçok’ın konuşmasında öne çıkan başlıklar şöyle:
“Geldiğimiz noktada terörle mücadelede neredeyse silahlı kuvvetlerimizin %40’ı sınır ötesi operasyonlara görevlendirildi. Bu durumu değerlendirdiğinizde, Amerika, Fransa ve İngiltere’nin desteğiyle Suriye’nin Kuzeyinde neredeyse bir Kürt devleti ya da eyalet kurulmak üzere olduğunu görüyorsunuz. F-35 programından çıkarıldık ve dünyada F-35 üreten 12 ülkeden biri olmamıza rağmen bugün bir nesil aşağısı olan F-16 uçağını almak için İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya alınmasıyla ilgili baskılara maruz kalıyoruz. Ayrıca S-400 savunma sistemlerini aldık ancak bu sistemleri henüz kullanamıyoruz ve nerede oldukları ve nasıl çalıştırılacakları konusunda kamuya açık bir bilgi yok. Birçok insanımız bu konuda bilgi sahibi değil.
Ayrıca Doğu Akdeniz’de daha önce sondaj faaliyetleri yaparken milyonlarca ve hatta milyarlarca metreküp doğalgaz çıkarmayı umut ediyorduk. Ancak şimdi gemilerimiz hepsi Antalya limanında mahsur kalmış durumda. Ege’de ise 18 adada silahlanma artmış durumda ve Yunanistan Trakya bölgesinde büyük bir Amerikan üssü kurarak bize karşı bir harekat yapabileceklerini veya önlem alabileceklerini düşündürüyorlar.
Hükümetimizin savunma politikaları da başarısız görünüyor. İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, seçimlerde Güney sınırımızı ve sınır ötesi harekatlar için kullanabileceğimiz bir ordu oluşturma önerisinde bulunmuştu. Bu öneriyi gözden geçirmemiz gerektiğini düşünüyorum.
Ülkemizdeki askerlerimiz kahramanca mücadele ediyorlar ve onların değerini bilmeliyiz. Daha iyi korunaklı alanlar ve gereksinimleri için uluslararası ilişkileri kullanmalıyız. Irak ve Suriye ile işbirliği yapmalı, Amerika ile görüşmeliyiz. Eğer teknoloji gerekiyorsa, kendi ürettiğimiz insansız hava araçları ve savaş uçakları gibi teknolojileri kullanmalıyız. Örneğin, Aksungur adlı İHA’mız 50.000 fit yani yaklaşık 12 km yüksekliğe çıkabiliyor ve askerlerimize önemli bir avantaj sağlıyor. Bu tür teknolojileri kullanarak sızma hareketleri gibi tehditlere karşı askerlerimizi daha iyi koruyabiliriz.”