Cumhurbaşkanı Erdoğan, Akkuyu Nükleer Güç Santralinin tüm reaktörlerinin2028’e kadar hizmete gireceğini ve santralin yılda 35 milyar kilovatsaat elektrik üreteceğini açıkladı. Bununla birlikte Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktörü Denis Sezemin, 2024’ün sonuna doğru 1.ünitede test amaçlı ilk elektriğin verilmesinin hedeflendiğini söyledi.
Ek olarak 1. üniteye suyun temin edilmesi için kullanılacak 1. pompa istasyonu binası da tamamlanmış ve halihazırda santrale su vermeye hazır hale gelmiş vaziyette. Son olarak Akkuyu NGS’de toplamda 4 reaktör olacağını ve kapasitenin 4.800 MW olduğunu belirtelim.
İkinci nükleer santral Sinop’a kurulacak
Sinop İnceburun mevkiinde, yapılması planlanan Sinop Nükleer Güç Santrali, 4 reaktörden oluşacak. Projenin yatırım bedelinin 20 milyar dolar olması bekleniyor. Proje, her biri 1.120 megawatt kurulu güce sahip toplam dört adet basınçlı su reaktörü nükleer güç ünitesinden oluşacak. Santralin toplam kurulu gücü 4.560 megawatt olacak. Akkuyu NGS’nin ikizi olarak da düşünülebilir.
Tsunaminin ne olduğunu ve neden oluştuğunu anlamak, kıyı bölgelerinde hayatları ve mülkleri korumak için çok önemlidir. Tsunamilerin nedenleri hakkında bilgi sahibi olarak ve tsunami uyarılarına nasıl yanıt verileceğini bilerek, bu güçlü doğal olaylarla ilişkili riskler önemli ölçüde azaltılabilir.