Bu antik tablette yazanların gizemini kimse çözemiyor

Gizemli Tablet Gürcistan’daki Balıkçılar Tarafından Bulundu

Gürcistan’ın Dmanisi bölgesinde balıkçılar tarafından keşfedilen bir taş tablet, daha önce hiç görülmemiş bir dilde yazılmış antik bir yazıt içeriyordu. Tablet, Geç Tunç Çağı veya Erken Demir Çağı’na ait olabilir.

Balıkçılar, 2021 sonbaharında Bashplemi Gölü’nde bu bazalt tableti buldular ve yüzeyindeki kiri temizlemek için demir bir çivi kullandılar. Neyse ki, temizlik sırasında yapılan çizikler metne zarar vermedi. Tablet antik bir eser olduğu ortaya çıktıktan sonra araştırmacılar, yazıtın hangi dile ait olduğunu belirlemek için çeşitli antik dilleri incelediler.

Araştırmacılar, “Bashplemi yazıtı, genel olarak tanıdık olduğumuz hiçbir yazıyı içermiyor” diyor ve devam ediyor: “Ancak, kullanılan semboller Orta Doğu ve diğer coğrafi bölgelerdeki yazıtlara benziyor.”

Yeni Bir Alfabe mi?

Araştırmacılar, “kitap boyutundaki tablette” toplam 60 karakter buldular ve bunlardan 39’unun benzersiz semboller olduğunu tespit ettiler. Bu durum, yeni bir alfabe olabileceğini gösteriyor olabilir.

Yedi satıra bölünmüş metnin yatay olarak okunması gerektiği düşünülüyor ancak yazının sağdan sola mı yoksa soldan sağa mı okunması gerektiği belirsizliğini koruyor. Araştırmacılar, sembollerin Proto-Kartvel yazısına benzediği sonucuna vardılar.

Araştırmacılar, tabletteki karakterleri inceleyerek her harfin konturlarını belirlemek için konik bir delici kullanıldığını ve daha sonra çentiklerin düz ve yuvarlak başlı bir aletle birleştirildiğini tespit ettiler. Tablet bulunduğu bölgedeki diğer eserlerle birlikte değerlendirildiğinde, tabletin birkaç bin yıl öncesine ait olduğu düşünülüyor.

Araştırmacılar, metindeki henüz çözülememiş içeriğin askeri ganimetleri, önemli inşaat projelerini veya bir tanrıya adak sunmayı temsil edebileceğini tahmin ediyorlar.

Çalışma Journal of Ancient History and Archaeology (Antik Tarih ve Arkeoloji Dergisi) tarafından yayımlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir